petak, 2. travnja 2021.

Zabava

 Kako rukom ubiti/uhvatiti dosadnu muhu

(kratke upute; korak po korak)

Ako trenutno nemate vremena za čitanje, bez brige, imat ćete ga za mjesec, dva, možda tri i više, ili kad sezona lova bude na vrhuncu.

U ovo vrijeme izolacije zbog koronavirusa kad objavljujemo kojekakve šale i zavjere na tu temu evo jednog ozbiljnog i poučnog teksta koji sam napisao opčinjen i nadahnut tim stanjem s puno vremena.

Ove kratke upute temelje se na višegodišnjem iskustvu (> 50) u lovu muha zbog raznih nakana na raznim podlogama. Možda ovo čak nekom i pomogne jer vidio sam situacije gdje jedna ili dvije muhe na otvorenom uznemirava nekoliko ljudi koji ih satima tjeraju, mašući rukama i krpama iznad stola s hranom.

Kao prvo najvažnije je muhu uhvatiti na “krivoj“ nozi i dobroj podlozi. Ovisno o podlozi biramo kako ubiti muhu: brzim okomitim udarcem dlanom na podlozi na kojoj smije ostati moguća tamna mrlja ili uhvatiti ju brzim vodoravnim zamahom i zatvaranjem šake.

U svakom slučaju muhu treba ubiti ili uhvatiti kad nam je ona u najpovoljnijem položaju za to.

Neki položaji muhe, od najboljeg do najnepovoljnijeg:

1.       Muha trlja prednje ili zadnje noge jednu o drugu ili trlja jednu srednju nogu s jednom nasuprotnom prednjom ili stražnjom nogom. Može trljati, što se rjeđe događa, srednje (najjače) noge.

2.       Muha je zarila surlu u hranu i jede. Najbolje je kad se lijepo vidi kako pijucka nešto tekuće ili polutekuće, jer je mirna i bezbrižna.

3.       Muha je iznenada sletjela ispred nas i još nije ni svjesna ni gdje je ni što je. Uspješnost je velika samo ako odmah reagiramo rukom.

4.       Muha stoji mirno, nešto sumnja i okrenula je glavu prema nama. Ne treba ništa poduzimati, nego ostati miran i malo pričekati. Slična uspješnost bi bila i u trenutku dok stoji i čisti si krila trljanjem.

5.       Muha hoda ili lagano trčkara.

6.       Muha je čučnula. Nanjušila je opasnost i spremna je za polijetanje. Tu amateri skoro da nemaju šansu a za profiće je pravi izazov.

Osim toga imamo i situacije bukvalne, jednim udarcem ubiti dvije muhe, koje garantiraju veliku uspješnost lova.

Ona “slatka smrt“ kad se muhe seksaju i kad su naravno neoprezne. Jer ako ih uplašimo one će zajedno poletjeti, ali kao teški bombarder samo na krilima muškog noseći ženku i pravi lovac ih hvata i u letu.

Muhe zuje i vrte se po podlozi u krug. Igra, predigra ili borba, tko bi znao? Uglavnom lak plijen pa se često mogu uloviti samo palcem i kažiprstom.

Naravno, muhu je prilično lako uhvatiti i prilikom polaganja jajašca na (npr. mesnatu) podlogu, ali ne preporučujem to jer može doći do zagađenja cijele površine. Bolje je pričekati da ona to mirno obavi, lagano mahnuti da ona sleti na prvu najbližu podlogu, i onda još onakvu drhtuljavu i zapuhanu uhvatiti ili opaučiti muhomlatom. Ako je muha sletjela na zid, a ne smije ostati flek, onda zamahnemo rukom ili muhomlatom snažno uz zid odozgo prema muhi dolje uz istovremeno blagi pomak druge ruke. Naime, pomak druge ruke je varka koja će potaknuti muhu da poleti i odvoji se od zida par cm pa će ruka taman naletjeti na nju i oboriti ju na pod. Muhu moramo potaknuti da poleti i zato jer je sad nešto sporija pa da ju zbog brzog udarca odozgo jednostavno ne različimo po zidu. Ako je sve napravljeno kako treba čut će se udarac u pod i muha će ostati mirna (oprez: ona je samo bez svijesti) ili će se ošamućena vrtjeti ukrug po podu. Posao se može završiti i cipelom ili maštovitije.

Muhu uglavnom izbjegavamo loviti kad se motaju oko čaše s pivom ili vinom i po vratini s roštilja (prema šturoj literaturi to su uglavnom muške muhe) i one koje napadaju kolače ili su na mobitelu jer to može izazvati dodatnu štetu.

Postupak lova 1: Ispruženi dlan ruke, s prstima prema glavi ili obrnuto, postavimo iznad muhe na visinu 20-ak cm (čim bliže to bolje) tako da muha bude otprilike na sredini dlana. Ovisno o visini dlana iznad muhe (ako je npr. 25-30 cm) pomaknemo ga do 3 cm vodoravno naprijed prema glavi. To je stoga što je najveća vjerojatnost da će muha poletjeti prema naprijed, ali može ona i u stranu ili okomito gore, pa čak, ali rjeđe, napraviti manevar prema unatrag. To je pravi živi NLO. Dlanom treba udariti brzo i energično jer nekakvim kilavim mahanjem postiže se ništa. Ukoliko muha osjeti neku opasnost, digne glavu i načulji uši, treba pričekati par sekundi i ona će se vratiti prijašnjoj zabavi. To je to, ako podloga trpi eventualnu manju/veću fleku od muhe.

Postupak 2: Ako je podloga neki prekrasni stolnjak onda muhu hvatamo živu. Napomena: dobro je uvijek pitati prije jer ponekad je teško prepoznati prekrasni stolnjak. Dakle, složimo šaku sa skupljenim prstima kao da držimo jabuku ili dunju srednje veličine (3), stavimo na stol muhi što bliže glavi i polako se približavamo dok ne dođemo na 20-tak cm. U slučaju da muha nešto nanjuši prije idealne udaljenosti i čučne spremna za uzlet treba ili odmah zamahnuti i stisnuti šaku ili ostati miran i pričekati nekoliko sekundi, možda se muha vrati svojoj zabavi. Zamah mora biti brz i energičan a šaku treba zatvoriti u pravom trenutku. Treba vježbati. Muhu lovimo od glave zato jer ona mora vidjeti ruku koja ide prema njoj i bar malo poletjeti. Kad bi išli na nju odostraga često ne bi stigla uzletjeti pa bi od nje ostala razvučena masna mrlja.

Opet s druge strane, također, kad idemo od glave, moramo pripaziti da muha nije nečim toliko jako zabavljena pa da uopće ni ne stigne poletjeti, pa da donjim dijelom dlana napravimo od nje dugačku fleku na stolnjaku.  Uhvaćenu muhu možemo izvaditi iz šake pažljivim i polaganim otvaranjem prstiju počevši od najmanjeg i hvatanjem muhe za krilo ili nožicu. Često se odmah između prstiju vidi nemirna nožica. Muhu lagano uhvatiti i izvući joj ili stisnuti glavu.

Ako ovakva radnja predstavlja humanitarni problem onda treba uhvaćenu muhu baciti u neki zid/pod ili tvrdu podlogu. Pri tome treba znati da kad zamahnemo i bacamo muhu u šaci zamah mora biti brz i energičan a šaku treba otvoriti neposredno prije zida jer će ona inače jednostavno eskivirati u stranu i odletjeti. Dobro je prije bacanja malo jače stisnuti šaku da se muha koliko toliko ošamuti. Ako je sve napravljeno kako treba čut će se udarac u zid/pod i treba napraviti kako je već prije rečeno o tome. A ako nema ni pogodnog zida ili nemamo dobar zamah onda šaku stavimo u prozirnu vrećicu i otvorimo ju, pa kad muhu vidimo u vrećici izvadimo ruku a muhu humano stisnemo.

Koprivnica, 9. travnja 2020.

Nema komentara:

Objavi komentar